Medvědí trh je dlouhodobý
Medvědí trh se vyznačuje dlouhodobým poklesem

Co je medvědí trh a jeho význam?

Kdo obchoduje na finančních trzích pravděpodobně už minimálně zaznamenal pojmy jako „býčí trh“ a „medvědí trh“. V tomto článku se zaměříme na medvědí trh, jeho specifika a jeho význam. 

Co je medvědí trh?

Pokud investujete seriózně a očekáváte na trzích zisk, měli byste znát pojmy, které se s investováním pojí. Dvěma možná i nejdůležitějšími pojmy jsou právě medvědí a býčí trh. Každý z nich signalizuje něco jiného a také se jinak projevuje. Žádný z nich není pro investory „dobrý“ nebo „špatný“, ale každý poskytuje jiné příležitosti. 

Medvědí trh představuje situaci, kdy trh klesá už delší dobu. Během tohoto období se ceny aktiv dlouhodobě snižují a dost často se stává, že investoři jsou pesimističtí, nedrží své pozice a aktiva prodávají protože se bojí ztráty. Oficiální definice medvědího trhu neexistuje. Obecně se ale odborníci shodli na tom, že pokud trh poklesl o nejméně 20 % oproti poslednímu maximu na trhu, jedná se o medvědí trh. 

Medvědí trh může způsobit spousta faktorů, mezi které patří např. ekonomická recese, válka, pandemie nebo obecně špatné výsledky společností. 

Proč se medvědí trh nazývá medvědím? Je to jednoduché, je to kvůli podobnosti s medvědem. Jelikož se jedná o klesající trend a medvěd útočí tak, že svými tlapami kořist napadne seshora, klesající trh připomíná graficky křivku útočícího medvěda. 

O medvědí trh se nejedná, pokud aktiva na trhu postupně stabilně rostou, ale dojde k rychlému a náhlému propadu. V tomto případě mluvíme o korekci. O medvědí trh se jedná opravdu v situaci, kdy je pokles ceny aktiv stabilní a dlouhodobý. 

Cena aktiv nemůže navždy jenom klesat nebo jenom stoupat, proto se období medvědích a býčích trhů střídají. 

I v medvědím trhu se dá vydělávat
Medvědí trh může trvat krátkou dobu ale také roky

Význam medvědího trhu

Medvědí trh se často vyznačuje pesimismem, odlivem investorů z trhů a finančními ztrátami investorů. Přitom to tak ale vůbec být nemusí a naopak – vlastně by to tak být nemělo. Na finanční trhy má vliv velké množství událostí. Tyto události a chování finančních trhů ovlivnit nedokážeme, ale můžeme ovlivnit naše vlastní chování na trzích. 

Žádný medvědí trh ale nepřichází jen tak. I když se jeho příchod nedá úplně spolehlivě předpovídat, jsou zde vždy nějaké indikátory, které naznačují, že k němu dojde (např. velká hypoteční krize v roce 2008, prasknutí bubliny dot.com v roce 2000 apod.). 

Při medvědím trhu dochází často k velkému a náhlému poklesu ceny aktiv. To ale neznamená, že to investoři mají vzdávat a z trhu se stáhnout. Naopak, klesající ceny aktiv povzbuzují k jejich nákupům za nižší cenu a potenciálním větším výnosům později až se trh opět vzpamatuje. Nedá se samozřejmě s jistotou určit, které společnosti tak velký ekonomický propad přežijí, ale je třeba pamatovat na to, že nic netrvá věčně a i trh se jednou vzpamatuje (vzpomeňte si např. na krach burzy v roce 1929 – od té doby ceny akcií společností stouply několikanásobně). 

Nástrahy medvědího trhu

Samozřejmě, není to jen o příležitostech. Může se stát, že se ekonomická recese dotkne jednoho sektoru výrazněji než jiného. Společnosti, které obchodují své akcie na burze, a které vystupují pouze v jednom sektoru můžou být rizikovější než jiné rozložení rizika (např. ETF). Může se samozřejmě stát, že ekonomickou situaci některá společnost neustojí a investor na akcích dané společnosti prodělá. S investováním se ale pojí riziko a čím větší výnos investor očekává, tím větší může být potenciální ztráta. 

Je důležité určení toho, jak dlouho medvědí trh trvá a pak tomu přizpůsobit svou investiční strategii. Pokud se jedná o medvědí trh krátkodobý, je nejlepší se stávajících investic držet a čekat na zotavení trhu. Pokud se jedná o pokles delší, může být lepší přehodnotit svou investiční strategií a přesunout část peněz do jiných aktiv. 

Důležité je ale nepodléhat panice a nezapomínat na to, že trhy jsou volatilní. Pokud tedy jeden den pozorujeme pokles neznamená to okamžitě vybrat všechny peníze a uzavřít to se ztrátou. 

Závěrem tedy medvědí trh nikdy nepřichází jen tak z ničeho nic. Indikují jej různé akce a události. Na rozdíl od krátkodobých korekcí býčího trhu se jedná opravdu o dlouhodobý pokles trhů. 

Někteří investoři se na medvědí trh vysloveně těší s vidinou levného nákupu (pokud nakupujete každý měsíc, cena za aktivum se zprůměruje, takže můžete jeden měsíc nakoupit nad cenou, ale příští měsíc zase můžete nakoupit to stejné aktivum s výraznou slevou). Zároveň je také velmi důležité diverzifikovat své portfolio. Každé investování s sebou ale přináší riziko a nezkušeným investorům rozhodně doporučujeme investování s pomocí brokera. Jedním z těchto ověřených brokerů v Česku je např. společnost XTB. V případě, že máte zájem o porovnání býčího a medvědího trhu, podívejte se na tento článek o býčím trhu.